Abdijbrood bakken

Wanneer je het lekker wilt laten ruiken in huis, bak je taart of brood.
Maar wil je het echt lekker laten ruiken, probeer dan eens een Abdijbrood te bakken.
Abdijbrood is eigenlijk een mix, en bestaat niet uit een vast recept.
Hetgeen wat wij gebruikt hebben, is een complete mix welke is samengesteld door de WIjchense Molen.
Deze mix bevat o.a. tarwemeel, lijnzaad, zonnebloempitten en tarwevlokken. Niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens gezond.
Eigenlijk is deze mix voor de broodbakmachine, maar met de hand en een broodvorm gaat ook prima.

Wat heb je nodig?

  • 500 gr mix voor abdijbrood (dit is per molenwinkel anders)
  • 270 ml water (lauw)
  • 20 ml zonnebloemolie

Gist, zout e.d. hoeven in dit geval niet aangezien dat al aanwezig is in de mix die ik gebruik.

Hoe gaan we te werk?

  • Weeg alle ingrediënten af
  • Kneed een soepel elastisch deeg van bovenstaande ingrediënten
  • Laat het deeg nu zeker één uur rijzen
  • Vorm je deeg en plaats in je broodvorm
  • Laat nu onder een licht vochtige theedoek nogmaals een uur rijzen
  • Bak het brood 25 minuten op een temperatuur van 230 graden. Draai nu de temperatuur terug naar 220 en bak nog een kwartier verder.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Extra informatie ℹ

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Wanneer je denkt dat het brood gaat aanbranden, plaats je hem nog een laag lager.
Ga de baktijd niet verkorten maar speel met de temperatuur van de oven .
Het brood is klaar wanneer het een minimale temperatuur heeft van 95 graden, en het hol klinkt wanneer je zachtjes op de onderkant klopt.

Brood heeft zeker 2 uur nodig voordat dit helemaal is afgekoeld. Wacht daarom even met aansnijden. Eet smakelijk!

Laat hier jouw reactie achter ....