Breekbrood

Breekbrood heb je in veel verschillende soorten. Wij hebben hier onze eigen varianten van gemaakt. Ik zet het algemene recept hier neer, en die kan je dan zelf aanpassen naar je eigen smaak. Ik zal er ook een paar ideetjes onder zetten. Deze vindt je onder de foto in het roze blokje.

Wat krijg je?

1 breekbrood

Rijstijd

75 minuten

Baktijd

20 minuten

Dit heb je nodig:

  • 500 gram Bloem
  • 7 gram Droge gist
  • 8 gram Zout
  • 310 gram Water

Zo ga je te werk:

  • Om het deeg te maken stop je alle ingrediënten in een mengkom en maak je hiervan een zacht soepel deeg. En ja, alles kan tegelijk, zelfs het zout. Met de hand doe je dit 10 minuten minimaal, en met de machine ongeveer 5 minuten. Je deeg is goed zodra de kom schoon blijft, het deeg soepel is en niet te erg plakt. Plakken doet het sowieso wel omdat er vrij veel water in dit recept zit.
  • Laat het deeg nu even een minuut of 15 rusten. In de tussentijd kun je je vulling en/of topping klaar maken. Wil je pesto maken? Dan heb je daar nu mooi de tijd voor.
  • Rol je deeg nu uit in een groot rechthoek van ongeveer een halve centimeter dikte. Dunner mag ook. Bestrooi tijdens deze handeling regelmatig je deeg met wat bloem, anders plakt alles aan je deegroller vast.
  • Besmeer nu je deeg met wat je wilt. Op de foto hebben wij dit met suiker, kaneel en rozijntjes gedaan.
  • Rol de hele lap nu op en snijdt stukjes van ongeveer 3 centimeter breed.
  • Smeer je bakblik in met wat olie en leg de stukken deeg met de vlakke kant in je bakblik.
  • Laat dit 60 minuten onder plastic op een warme plaats rijzen.
  • Je zult zien dat het blik nu flink gevuld is met deeg. Het puilt er gewoon van uit. Dan is je deeg goed gerezen en kan je het brood op 200 graden gaan afbakken in ongeveer 20 minuten. Smeer hem na het bakken gelijk in met wat olie, of bij de zoete variant met wat gesmolten roomboter. Laten afkoelen en smullen maar.

Ideeën: Pesto smeren en na het bakken afsmeren met olijfolie. Nutella smeren en afsmeren na het bakken met gesmolten roomboter. In plaats van rozijnen, kan je ook alleen suiker en kaneel doen met eventueel stukjes appel. Houdt er dan wel rekening mee dat het deeg wat “sompig” kan blijven.

Laat hier jouw reactie achter ....