Broodverbeteraar wat is het en wat doet het?

Brood bestaat vanuit de basis maar uit 4 ingrediënten.

  • Meel
  • Water
  • Gist
  • Zout

Er zijn gigantisch veel soorten broodverbeteraars waardoor het bereide brood niet altijd geschikt is voor vegetariërs. Vraag daarom altijd, wat er daadwerkelijk in de verbeteraar zit.

Broodverbeteraar is te koop als vloeibaar (olie) en als losse poeder.

Wat doet broodverbeteraar precies?

Wanneer je broodverbeteraar gebruikt verbeter je simpelweg je brood. Anders zou het zo niet heten. Zo krijg je bijvoorbeeld een mooiere en sterker geurende korst en kruim.
Je brood gaat meer glanzen, de totale smaak van het brood zal sterker worden, het deeg zal makkelijker en beter rijzen, en je kan het brood langer vers houden.
Wat vooral een heel groot voordeel is, is dat je kwaliteit altijd hetzelfde. Gebruik je bijvoorbeeld een ander merk bloem, dan heeft dit minder invloed op je uiteindelijke smaak.
Je moet natuurlijk niet verwachten, dat je van waldkorn-mix ineens een witbrood kunt maken.

Waar is het te koop?

Broodverbeteraar is te koop bij veel molens. Echter hebben alle molens een andere receptuur. De een gebruikt een verbeteraar op speltbasis, de ander gebruikt weer zijn eigen methodes.
Via internet zijn er ook tal van verbeteraars te bestellen.

Welke broodverbeteraar is het beste?

Ja, dat is een goeie!
Dat is persoonsgebonden. De één kan prima uit de voeten met de één, terwijl iemand anders liever een andere gebruikt. Je zult dus zelf moeten proberen. Koop dan klein in bij bijvoorbeeld een molen. Daar kun je vaak prima 100 gram kopen. Let erop, dat je hier soms wel om moet vragen.

Vitamine C tabletje is toch prima?

Onze ervaring leert dat dit niet zo heel veel doet. Ondanks dat er ascorbinezuur in een vitamine c tablet zit, werkt dit niet zo goed als een broodverbeteraar. Wellicht verschilt dit per merk, maar wijzelf moeten er niets van weten.


Heb jij aanvullingen op dit artikel? Laat het ons weten zodat wij dit toe kunnen voegen aan dit bericht.

Laat hier jouw reactie achter ....