Een poolish voor brood maken ℹ

Een basisbrood bakken kan iedereen wel. Maar wil je een nog betere structuur, een nog betere kruim, een nog lekkerdere korst en een nog zachter en malser brood? Start dan met een poolish.

Een poolish, ook wel starter of voordeeg of moederdeeg genoemd is eigenlijk heel simpel. Enige nadeel is dat je er even op moet wachten. Minimaal 8 uur. Het beste maak je dit een avond van te voren zodat je de volgende ochtend met deze poolish een brood bakt. Heel veel beter kan het dan niet meer worden.

Hoe maak je een poolish?

Het maken is vrij simpel, je kan dit namelijk met bijna elk deeg doen. Het hangt ervan af welk brood je wilt maken. In dit bericht nemen we als voorbeeld een Tarwebrood. Het basis tarwebrood bestaat uit de volgende ingrediënten.

  • 500 gram tarwebloem/tarwemeel
  • 325 gram water
  • 10 gram zout
  • 8 gram droge gist

Wij gebruiken bijna altijd nog een vetstof en/of een broodverbeteraar, maar we gaan nu even uit van het basisdeeg.
Wanneer je een brood wilt maken, begin je dus de avond van te voren met deze poolish.

Neem 100 gram tarwebloem en 100 gram water en een theelepel gist. Roer dit voorzichtig door elkaar. Ga zeker niet kneden, dit gebeurt pas wanneer straks alles bij elkaar komt. Roeren dus, niet kneden! Zet dit deeg, al lijkt het beslag, de gehele nacht weg in een kom en dek dit af met plastic folie.

Wanneer je de volgende dag kijkt zal het er ongeveer zo uit moeten zien.

poolish

Je ziet dan dat er kleine luchtbelletjes ontstaan en dat er dus smaak is ontwikkeld. Dit is je poolish. Makkelijk hè?

Ok, en nu aan de slag!

Je hebt nu je poolish, daar hoef je niets meer aan te doen. Wat je nu wel moet doen, is de rest van je ingrediënten af gaan wegen min het geen wat al in je poolish zit. Dus het recept zal er nu zo uit zien.

  • Jouw gemaakte poolish (100 gram bloem 100 gram water plus gist)
  • 400 gram tarwebloem
  • 225 gram water
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist

Met dit recept, kom je weer op je 100% bloem / vocht verhouding.
Meng dit alles door elkaar en kneed stevig tot een soepel en elastisch deeg tot je er een vliesje van kunt trekken. Laat dit rijzen, en bak af zoals je bij een normaal tarwebrood zou doen.

Na het bakken af laten koelen op een rooster. Dit duurt gemiddeld 2 uur.
Je zult zien dat je een veel malser, en lekkerder brood hebt gebakken.

Lukt het niet, of heb je nog vragen, laat het weten in de reacties.

Laat hier jouw reactie achter ....