Indiase paratha

De Indiase paratha, een heerlijk platbrood recept die je gewoon in de pan bakt. Je kan hem gewoon zo eten, maar ook vullen zoals je ziet. Ik heb ze gevuld met rundergehakt. Beide recepten vindt je hier.

Wat krijg je

8 paratha’s

Rijstijd

90 minuten

Bereidingstijd

+/- een uurtje

voor de paratha’s

  • 400 gram Bloem (gezeefd)
  • 7 gram Droge of instant gist
  • 7 gram Zout
  • 12 gram Suiker (dit kan maar hoeft niet)
  • 55 ml zonnebloemolie
  • 220 ml Handwarm water

Zo ga je te werk:

  • Alle droge ingrediënten, behalve het zout, in de kom doen en familie maken.
  • Het vloeibare erbij en rustig door elkaar kneden. Als het vloeibare bijne is opgenomen doe je het zout erbij en kneedt je alles nog goe door tot je een mooie gladde soepele massa hebt. (Kneedt je in de machine kan je alle olie toevoegen. Kneedt je met de hand, bewaar dan een beetje olie tot het einde van je kneedproces om vervolgens de laatste 5 a 10 ml er nog bij te kneden).
  • Afdekken met plastic en 1 uur laten rijzen op een warme plaats.
  • Wil je ze vullen, dan heb je nu de tijd om het gehaktmengsel te maken.

het gehaktmengsel:

  • 350 gram Rundergehakt
  • 1 Ui, geraspt of heel fijn gehakt
  • 1 Knoflookteen, geraspt, geperst of heel fijn gehakt
  • 10 gram (vries)Verse koriander
  • 1 tl Ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Peper
  • 1 tl Knoflookpoeder
  • 1,5 tl Kurkuma (géén kerriepoeder, dit is echt een wereld van verschil)
  • 1,5 tl Djintan (komijnpoeder)
  • 1,5 tl Paprikapoeder
  • 20 ml Olijfolie

Zo maak je het gehakt klaar:

  • Gooi alles in een grote schaal en meng dit goed door elkaar.
  • Bak dit dan in een droge, hete koekenpan zonder boter of olie lekker bruin en gaar.
  • Laat het volledig afkoelen.

De paratha’s maak je als volgt (ongevuld en gevuld)

  • Je deegbal zal nu in grootte verdubbeld zijn. Dan is je deeg goed gerezen en kan je er stukjes van maken van ongeveer 80 á 85 gram per stukje.
  • Maak hier mooie bolletjes van (op het werkblad met je handen als een kommetje draaien tot je een mooie dichte bol hebt)
  • Wil je ze vullen, druk dan de bolletjes met de muis van je hand plat en vul ze dan met ongeveer 40 á 50 gram gehaktmengsel. Vouw de bollen dan weer dicht en bol ze nog ietwat op. (kijk bij de foto’s)
  • Laat nu de bollen nog een 15 minuten tot een half uur rijzen.
  • Als ze een mooie grootte hebben, bestrooi je je werkblad met wat bloem en ga je de paratha’s plat rollen. Pannenkoekdikte is een mooie dikte. (dit geldt voor zowel gevuld als ongevuld)
  • Laat een koekenpan goed heet worden en bak hier de paratha’s 1 voor 1 lekker bruin in, zonder boter of olie.

Wil je de paratha’s zacht eten? Dek ze dan af na het bakken met een linnen doek. Wil je ze wat krokanter, eet ze dan direct na het bakken. Ze zijn heerlijk om in de soep te dopen, of gewoon zo te eten met knoflook of tzatziki erop.

Smakelijk eten

1 reactie

Laat hier jouw reactie achter ....