Krentenbrood

Krentenbrood, niet al te simpel maar wel lekker. Je kan dit met verschillende ingrediënten maken, ik kies voor water en melkpoeder. Je kan het water ook vervangen door melk. Laat het melkpoeder dan achterwege.

In plaats van boter, kun je ook margarine gebruiken. Zelf gebruik ik ongezouten roomboter. Wel zo lekker.
Door boter te gebruiken blijft je brood langer mals, en blijft het langer zacht.

Wat krijg je?

1 brood

Rijstijd

65 minuten

Baktijd

35 minuten 200 graden

Wat heb je nodig?

  • 400 gr bloem
  • 20 gr melkpoeder
  • 10 gr suiker
  • 215 ml water
  • 5 gr zout
  • 7 gr droge gist
  • 95 gr roomboter
  • 180 gr rozijnen
  • 1 ei
  • 1 ei (om het brood te bestrijken)

Stappenplan

  • Meng de bloem, melkpoeder, suiker, water, gist en het ei,
  • Voeg nu het water toe. Wanneer je het deeg te droog vindt, voeg dan wat extra water toe maar doe dit minimaal. Druppelsgewijs.
  • Wanneer dit allemaal goed gemengd is tot een soepel deeg, mag het zout erbij.
  • Kneed alles nu voor een minuut of 6 stevig door.
  • Nu de op kamertemperatuur geworden boter toevoegen, en ook op laten nemen in het deeg.
  • Wanneer de boter goed is opgenomen mogen de rozijnen er in één keer bij. Dit laten kneden tot de rozijnen mooi opgenomen zijn in het deeg.
  • Laat rusten voor 25 minuten onder plastic folie.
  • Vorm nu het deeg, en plaats in een bakblik. Voor een mooi glanzend brood, smeer je het in met een los geklopt eigeel.
  • Laat het deeg nu 45 minuten in het bak rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak het brood in 35 minuten af.

Extra informatie.

Wanneer je het brood gaat afbakken, en ingesmeerd hebt met ei, kijk dan regelmatig of het brood niet te donker wordt.
Zet de temperatuur dan wat lager. Ga niet het brood eerder eruit halen. Dit moet minimaal 35 minuten bakken.


Het brood is gaar wanneer deze hol klinkt, en minimaal 95 graden is.

Laat hier jouw reactie achter ....