Mini krentenbolletjes

Dit zijn echt heerlijke broodjes. Het recept is voor ongeveer 15 รก 16 broodjes van ongeveer 70 gram per bolletje.

Wat krijg je?

16 bolletjes

Rijstijd

90 minuten

Baktijd

10 minuten

Dit heb je nodig:

  • 500 gram Bloem (gezeefd)
  • 25 gram Suiker
  • 6 gram Zout
  • 25 gram Melkpoeder*
  • 200 gram Handwarm water*
  • 40 gram verse of +/- 15 gram droge Gist
  • 95 gram Roomboter (ongezouten)
  • 225 gram Rozijnen
  • 1 ei (losgeklopt)
  • Gesmolten roomboter om ze mee te bestrijken

Zo ga je te werk:

  • Kneed de bloem, suiker, zout, melkpoeder en het water ongeveer 2 minuten door elkaar en voeg dan de gist toe. Meng dit samen tot een glad soepel deeg. (Is je deeg te stroef? Voeg dan een paar druppeltjes water bij tot hij soepel is.)
  • Voeg de op kamertemperatuur gekomen roomboter toe. Let op dat hij goed op temperatuur is, anders gaat het mengen niet goed. Als de boter volledig is opgenomen door het deeg dan kneedt je hem nog 1 minuut door.
  • Voeg nu de Rozijnen toe *
  • Opbollen en 20 minuten laten rijzen onder plastic op een warme plek.
  • Maak nu bolletjes van ongeveer 70 gram per bol en laat deze ook nog even 10 minuten rijzen onder plastic.
  • De bolletjes nu voorzichtig opbollen, op een met bloem bestrooide bakplaat leggen en bestrijken met een losgeklopt ei.
  • 1 Uur rijzen op een warme plek onder plastic.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden, bestrijk de bolletjes nogmaals met het eimengsel en bak ze in ca. 10 minuten gaar en bruin. Check de gaarheid heel voorzichtig met je kernthermometer. Deze moet op 95 graden uitkomen, dan zijn de bollen gaar.
  • Bestrijk de bolletjes met een dun laagje gesmolten boter en laat ze op een rooster volledig afkoelen. Kom verder nog niet aan de bolletjes, want die zijn als ze warm zijn nog heel erg poreus.

*Bij stap 3 heb ik zelf de bol uit de kom gehaald en ben ik de rozijnen met de hand door het deeg gaan kneden. Zorg er voor dat alle rozijnen door de bol zijn opgenomen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat hier jouw reactie achter ....