Vraag en Antwoord

Er is werkelijk niets vervelender dan dat er iets niet lukt. Op deze pagina willen we de meest gangbare problemen bespreken en een oplossing voorleggen.

Bak en Hulpmiddelen

Meel of bloem?

Ja wat is het nou? Gebruik je nu meel of bloem? Heel simpel! Voor een wit brood, of witte broodjes bloem. Al het andere, gebruik je meel.

Is een deeg-krabber nodig?

Nodig niet, maar wel handig. En behalve voor het deeg gebruiken kun je dit ook gewoon tijdens het koken gebruiken om gesneden uien in de pan te doen bijvoorbeeld.

Recepturen en Ingrediënten

Meel of bloem?

Ja wat is het nou? Gebruik je nu meel of bloem? Heel simpel!
Voor een wit brood, of witte broodjes bloem. Al het andere, gebruik je meel.

Mijn kapsel (beslag) ruikt naar ei

Geen paniek. Kapsels ruiken nu eenmaal gewoon zo. Doordat het voor de helft uit ei bestaat ruikt het nadat het uit de oven komt ook naar ei, of een gebakken omelet. Wanneer je kapsels maakt, onthoud dan gewoon voortaan, dat je niet aan kapsels ruikt. Dit hoort gewoon zo.

Deeg plakt en blijft nat

Wanneer deeg nat blijft en blijft plakken is er te weinig bloem toegevoegd. Een receptuur is de basis maar alle bloem is weer anders. Gebruik een recept altijd als basis maar experimenteer zelf met de bloem en het vocht.

Problemen met bak en rijstijden

Meel of bloem?

Ja wat is het nou? Gebruik je nu meel of bloem? Heel simpel!
Voor een wit brood, of witte broodjes bloem. Al het andere, gebruik je meel.

Mijn kapsel (beslag) ruikt naar ei

Geen paniek. Kapsels ruiken nu eenmaal gewoon zo. Doordat het voor de helft uit ei bestaat ruikt het nadat het uit de oven komt ook naar ei, of een gebakken omelet. Wanneer je kapsels maakt, onthoud dan gewoon voortaan, dat je niet aan kapsels ruikt. Dit hoort gewoon zo.

Mijn cake barst aan de bovenkant

Iedereen heeft wel eens gehad dat een cake na het bakken van boven scheurt. Dit is helemaal niet zo erg, en veranderd niets aan de smaak.
Wanneer je dit wilt voorkomen, moet je de cake op een lagere temperatuur bakken.

Ons advies: 75 minuten op 160 graden. met boven en onderwarmte. Na het bakken 10 minuten in de oven laten staan. (wel uit)

Deeg plakt en blijft nat

Wanneer deeg nat blijft en blijft plakken is er te weinig bloem toegevoegd. Een receptuur is de basis maar alle bloem is weer anders. Gebruik een recept altijd als basis maar experimenteer zelf met de bloem en het vocht.

Ik heb geen warme plek in huis om het deeg te laten rijzen

Om deeg goed te laten rijzen heb je een warme plek nodig. Met warm, bedoelen we een omgevingstemperatuur van ongeveer 30 graden.
We begrijpen dat bijna niemand een plek in huis heeft waar het, op de zomer na, ongeveer deze temperatuur heeft.

Je kunt hier een paar dingen doen.
Je kunt de oven op 30 graden zetten. Niet elke oven kan dit, en de temperatuur is niet altijd wat de oven aangeeft.

Wat je ook kunt doen, is een plastic bak aanschaffen welke je af kunt sluiten. Neem een grote bak, plaats je deeg hier in en zet een grote mok heet water erbij. Dek de mok af met plastic. Nu zal de warmte van de mok heet water ervoor zorgen dat de temperatuur in je bak oploopt.
Wanneer je deeg een uur moet rijzen, is het raadzaam het water een keer te vernieuwen.

Onze ervaring is, dat het ook prima lukt in alleen een afgesloten bak zonder water. Gebruik dan zeker wel warm water wanneer je je deeg maakt.