Waldkorn brood

Voor dit brood gebruiken wij gewone bloem en waldkorn meel in gelijke delen. Dus 50% bloem en 50% waldkorn meel van de Molen. Je zult ook opmerken dat wij geen zout gebruiken, maar dit is omdat de mix van de molen al zout bevat. Wanneer je een donkerder brood wil, dan gebruik je gewoon 500 gram waldkorn meel en laat je de gewone bloem achterwege.

Aantal

1 brood

Rijstijd

135 minuten

Baktijd

40 minuten

Moeilijkheid

Gemiddeld

Dit heb je nodig:

  • 250 gram Bloem
  • 250 gram Waldkorn meel
  • 6 gram Droge gist
  • 50 gram Margarine
  • 260 gram Handwarm water
  • Zadenmix om de bovenkant van het brood mee te bedekken

Zo ga je te werk:

  • Maak van de bloem, gist, margarine en het water een mooi soepel deeg.*
  • Kneed dit alles in de machine voor 8 minuten.*
  • Als je dit gedaan hebt, laat je het deeg rijzen (onder een theedoek of plastic folie) voor 15 minuten.
  • Deeg opbollen en nog eens 45 minuten laten rijzen.
  • Vorm geven aan je brood en in je broodblik leggen en bekleden met zaden of andere dingen die je lekker vindt. Wel eerst de bovenkant wat vochtiger maken zodat het blijft plakken. (of op de plaat, net wat je wilt)
  • Laat hem nu nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Zet je brood in de oven en bak hem af in 40 minuten, maar zet dan wel je temperatuur naar de 200 graden terug. (kerntemperatuur van 99 graden is het beste, maar met 95 graden is hij ook gaar)
  • Laat het brood rusten op een rooster. Als hij helemaal is afgekoeld kan je hem in een zak doen of broodblik o.i.d. om het te bewaren.

*Bij stap 1 zul je merken dat dit deeg vochtiger blijft dan bij een normaal wit brood. Voeg absoluut gÊÊn extra bloem toe.
*Bij stap 2 is dit het advies als je een keukenmachine gebruikt. Kneedt je met de handen, dan moet je zeker 15 minuten kneden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ilona Antonis schreef:

    Een heerlijke mik … nom nom nom

Laat hier jouw reactie achter ....

%d bloggers liken dit: